יש לי כלבה חמודה. האם לעקר או לתת זריקה?
- ד"ר יעל ליפסיקס
- Dec 30, 2015
- 2 min read

אחת ההתלבטויות הנפוצות של בעלי כלבות היא האם כדאי לעקר אותן, או לתת זריקות נגד יחום, ואם כן, מתי לנתח, ומה משמעויות הניתוח.
מבחינה רפואית אין כל ספק שעדיף לעקר:
גידולי עטין – הם הגידולים הנפוצים ביותר בכלבות וכ-50% מתוכם ממאירים ושולחים גרורות לאיברים אחרים ובעיקר לריאות. כלבה שעוקרה עד גיל חצי שנה או עד לייחום הראשון – הסיכון לגידולים אלו יורד לאפס. כלבה שעוקרה עד גיל שנתיים או עד לייחום הרביעי – הסיכון לגידולים אלו יורד, אך לא לאפס. לכן מומלץ מאוד לעקר את הכלבה עד גיל חצי שנה.
דלקת רחם – זיהום נפוץ מאוד במהלכו מתמלא הרחם במוגלה ויש סיכון לפגיעות נוספות (בכליות, בכבד, בקרישת הדם). זהו מצב מסכן חיים המצריך לרוב ניתוח מיידי להצלת הכלבה. לעיתים הסימן היחידי שנראה הוא שהכלבה שותה ונותנת שתן יותר מהרגיל (סימנים נוספים הם הפרשות מאיבר המין אך לא תמיד, חום, כלבה ירודה). כמובן שניתוח עיקור בכלבה מבוגרת יותר וחולה הוא בעל סיכון רב יותר מאשר בכלבה צעירה ובריאה.
גידולים ברחם או בשחלות – גורמים לשיבושים הורמונליים כגון דימום מתמשך בייחום או ייחום לא סדיר וכמובן גידולי עטין ודלקות רחם.
זריקות למניעת ייחום:
כל הזריקות למניעת ייחום הן בעלות סיכון. אפילו זריקה חד פעמית מעלה את הסיכון של הכלבה לחלות בדלקת רחם ואף לפתח סרטן.
אם לא רוצים בינתיים לעקר את הכלבה, עדיף לשמור עליה בזמן הייחום מאשר לתת לה את הזריקה.
האם לא כדאי לתת לכלבה להיכנס להריון לפחות פעם אחת?
מבחינה רפואית, אם לא מעקרים את הכלבה ומשאירים את הרחם, עדיף לתת לכלבה להיכנס להריון, אבל..
הסיבה העיקרית שאנשים רוצים שהכלבה תהיה בהריון היא לתת לה לחוות אימהות, זוהי "האנשה", כלומר משליכים על הכלבה רגשות שאישה אמורה לחוות. אנחנו לא באמת יודעים איך הכלבה מרגישה, אבל בקרב בעלי החיים הרצון להזדווג והטיפול המסור בגורים נועדו להבטיח המשכיות של המין הטבע ולא לחוות רגשית את החוויה.
כמו כן יש אלפי כלבים שמומתים כל שנה כיוון שלא מצאו בית או נזרקו לרחוב, העמותות מלאות בכלבים שמחפשים בית חם.
השמנה ושינוי אופי לאחר ניתוח עיקור:
אצל כלבה מעוקרת יש שינוי בקצב חילוף החומרים והיא עלולה להשמין גם אם תאכל את אותה כמות אוכל, לכן, במיוחד לאחר עיקור (וגם לפני) מומלץ להשגיח על כמות המזון, לא לתת יותר מידי תוספות משמינות, ולבצע פעילות גופנית קבועה (טוב גם לבעלים!).
"שינוי האופי" למעשה קשור להשמנה – אם הכלבה השמינה, היא תרצה פחות לטייל ויותר לשכב בבית ולכן נראה לבעלים כאילו היא "עצובה". גם כלבה שלא עברה ניתוח עיקור והשמינה, תתנהג באופן דומה.
כל זה ימנע אם תהיה הקפדה על המשקל.
אופי הכלבה לא משתנה לאחר עיקור!
סיכונים בניתוח עיקור:
כמו כל ניתוח פתיחת בטן המתבצע בהרדמה מלאה ישנם סיכונים.
בניתוח המתבצע על ידי וטרינר מיומן, המשתמש בחומרי הרדמה בטוחים הסיכון הוא נמוך ביותר, זהו אחד הניתוחים הנפוצים ביותר המתבצעים על ידי וטרינרים.
שיקול כלכלי:
הטיפול בכלבה חולה בדלקת רחם ו/או גידולי עטין, זריקות קבועות למניעת ייחום, טיפול בכלבה המתקשה בעת ההמלטה/ביצוע ניתוח קיסרי הם לעין ערוך יקרים יותר מאשר ביצוע ניתוח עיקור חד פעמי בכלבה בריאה.
כמו כן משרד החקלאות מעניק הנחה של 50% בקירוב על חיסון הכלבת השנתי בכלבה מעוקרת (על מנת לעודד כמה שיותר עיקורים)
לכן, גם מבחינה כלכלית ניתוח עיקור – עדיף.
שורה תחתונה - עדיף לעקר את הכלבה האהובה שלכם.
באהבה,
ד"ר יעל ליפסיקס
וטרינרית, מומחית לכלבים וחתולים
054-4995683
רוצים לפרגן לנו?
הקליקו על האייקון של פייס בוק שמתחת לפוסט, או רשת חברתית אחרת, והפיצו בין חבריכם (-:
Comentários